Продукти

Стъкла и стъклопакети

За правилното функциониране на вашия прозорец от съществено значение е и изборът на подходящ стъклопакет . Обикновено крайният потребител свързва дограмата с профила, а не със стъклата, което не е редно, като се има предвид, че като площ и функция 90% от прозореца е стъкло и едва 10% - профил.

При наличието на много и качествени профилни системи на пазара, инвестицията в стъклопакета е особено важна за реализирането на икономии било от отопление, било от климатизация . Голямото разнообразие от предлагани стъкла на пазара обаче вместо да улесни обърква потребителя. Макар, че често пъти се предлагат стъкла с едни и същи характеристики , но с различни имена, тъй като са от от различни производители, човек трудно би направил своя избор без компетентна помощ и разяснения. Стремежът да се ориентира човек в многообразието от названия и термини, както недобросъвестното предлагане на пазара води до порочната практика съзнателно да се уеднаквяват и унифицират стъклата . Така се стига до масово употребявания термин Ка - стъкло , с който се назовават абсолютно всички нискоемисийни стъкла, без значение от техните качества и начин на употреба, a използването на нискоемисийно стъкло в стъклопакета е много важно за предотвратяването на топлозагубите от дограмата.

Ако сравним един прозорец с единично остъкляване и двоен стъклопакет с обикновени стъкла, ще установим два пъти по-добри изолационни свойства на двойния стъклопакет, както и намаляване на коефициента на топлопреминаване Ug от 5,9 на 2,7 W/m²K. Ако обаче заменим едното стъкло с нискоемисионно, произведено по съвременна технология, то коефициентът U може да се намали до 1,3 W/m²K. В случай, че вместо обикновен въздух за междинен газ използваме аргон, то коефициентът ще падне и до 1,1 W/m²K. И всичко това води до намалена консумация на енергия.
Изборът на подходящия стъклопакет предполага да предвидим много фактори, които са от съществено значение за правилното му функциониране.

От особено значение е географското местоположение на сградата – дали тя се намира в планински курорт , край морето или в града. Важно е да се знае какъв е климатът и интензитетът на слънцегреене , за да се направи точен подбор на стъклата.

Ако помещението се ползва основно само през зимата ,т.е. най-вече се стремим да ограничим топлозагубите отвътре навън, най-подходящият за нас стъклопакет е този, който е изработен от нискоемисийно стъкло с меко или твърдо покритие, поставено на позиция три , т.е. вътрешно стъкло.Така топлината от уредите за отопление се връща и остава вътре в помещението. С други думи този стъклопакет предотвратява загубата на енергия, а това означава по-ниски сметки за отопление . В местата , ориентирани на запад или изложени на интензивно слънцегреене ( обикновено за моските курорти) обаче, той не е подходящ , тъй като задържането на топлината в помещението създава така наречения ‘ парников ефект” .

Ако помещенията се ползват целогодишно препоръчителната комбинация е използването на стъклопакет с външно нискоемисийно стъкло на позиция 2 в стъклопакета- Energy N ( Glaverbel) , SGG Planibelterm 4S( Saint Gobain) , Clima gard Solar ( Guardian ) . Някои производители ( „Тракия глас” напр.) го наричат мултифункционално или 4 сезона , визирайки най-вече неговите топлоизолационни качества , които го правят подходящо и за лятото, и за зимата. критието на този тип стъкла позволява в стаята да влиза достатъчно количество светлина , но ограничава движението на топлината.

За жилищното строителство е напълно достатъчно използването на едно стъкло „четири сезона” и едно обикновено стъкло. Влагането едновременно на нискоемисийно и всесезонно стъкло в двоен стъклопакет е безсмислено. Комбинацията от тези две стъкла е препоръчителна и дори задължителна при троен стъклопакет, като за нашия климат удачният вариант е: стъкло четири сезона – обикновено – нискоемисийно, в тази последователност отвън навътре. В този случай соларният фактор пада под 42%, а коеф. на топлопреминаване достига 0,6 - 0,7 W/m²K

За нашите климатични условия в жилищното строителство са нужни стъкла със соларен фактор около 40% и светлопропускливост на стъклопакета над 60-65%. Подходящият коефициент на топлопреминаване е 1,0–1,1 W/m²K, който вече е приет като стандарт в Западна Европа. За нискоенергийните и пасивни къщи се залагат по-ниски стойности за коеф. на топлопреминаване - от 0,6-0,7W/m²K, като се използват тройни (двукамерни) стъклопакети.

 

 


pic2 pic2 pic2 pic2 pic2


Намерете ни в Google+

Знаете ли че...?

Алуминият е по-скъп от PVC. Алуминият е най-популярният избор за двойно остъкляване до средата на 1980-те, когато държи над 60% от пазара. След навлизането на PVC дограмата обаче, пазарният дял на а ...

още...