Продукти

Стъкла и стъклопакети

За правилното функциониране на вашия прозорец от съществено значение е и изборът на подходящ стъклопакет . Обикновено крайният потребител свързва дограмата с профила, а не със стъклата, което не е редно, като се има предвид, че като площ и функция 90% от прозореца е стъкло и едва 10% - профил.

При наличието на много и качествени профилни системи на пазара, инвестицията в стъклопакета е особено важна за реализирането на икономии било от отопление, било от климатизация . Голямото разнообразие от предлагани стъкла на пазара обаче вместо да улесни обърква потребителя. Макар, че често пъти се предлагат стъкла с едни и същи характеристики , но с различни имена, тъй като са от от различни производители, човек трудно би направил своя избор без компетентна помощ и разяснения. Стремежът да се ориентира човек в многообразието от названия и термини, както недобросъвестното предлагане на пазара води до порочната практика съзнателно да се уеднаквяват и унифицират стъклата . Така се стига до масово употребявания термин Ка - стъкло , с който се назовават абсолютно всички нискоемисийни стъкла, без значение от техните качества и начин на употреба, a използването на нискоемисийно стъкло в стъклопакета е много важно за предотвратяването на топлозагубите от дограмата.

Ако сравним един прозорец с единично остъкляване и двоен стъклопакет с обикновени стъкла, ще установим два пъти по-добри изолационни свойства на двойния стъклопакет, както и намаляване на коефициента на топлопреминаване Ug от 5,9 на 2,7 W/m²K. Ако обаче заменим едното стъкло с нискоемисионно, произведено по съвременна технология, то коефициентът U може да се намали до 1,3 W/m²K. В случай, че вместо обикновен въздух за междинен газ използваме аргон, то коефициентът ще падне и до 1,1 W/m²K. И всичко това води до намалена консумация на енергия.
Изборът на подходящия стъклопакет предполага да предвидим много фактори, които са от съществено значение за правилното му функциониране.

От особено значение е географското местоположение на сградата – дали тя се намира в планински курорт , край морето или в града. Важно е да се знае какъв е климатът и интензитетът на слънцегреене , за да се направи точен подбор на стъклата.

Ако помещението се ползва основно само през зимата ,т.е. най-вече се стремим да ограничим топлозагубите отвътре навън, най-подходящият за нас стъклопакет е този, който е изработен от нискоемисийно стъкло с меко или твърдо покритие, поставено на позиция три , т.е. вътрешно стъкло.Така топлината от уредите за отопление се връща и остава вътре в помещението. С други думи този стъклопакет предотвратява загубата на енергия, а това означава по-ниски сметки за отопление . В местата , ориентирани на запад или изложени на интензивно слънцегреене ( обикновено за моските курорти) обаче, той не е подходящ , тъй като задържането на топлината в помещението създава така наречения ‘ парников ефект” .

Ако помещенията се ползват целогодишно препоръчителната комбинация е използването на стъклопакет с външно нискоемисийно стъкло на позиция 2 в стъклопакета- Energy N ( Glaverbel) , SGG Planibelterm 4S( Saint Gobain) , Clima gard Solar ( Guardian ) . Някои производители ( „Тракия глас” напр.) го наричат мултифункционално или 4 сезона , визирайки най-вече неговите топлоизолационни качества , които го правят подходящо и за лятото, и за зимата. критието на този тип стъкла позволява в стаята да влиза достатъчно количество светлина , но ограничава движението на топлината.

За жилищното строителство е напълно достатъчно използването на едно стъкло „четири сезона” и едно обикновено стъкло. Влагането едновременно на нискоемисийно и всесезонно стъкло в двоен стъклопакет е безсмислено. Комбинацията от тези две стъкла е препоръчителна и дори задължителна при троен стъклопакет, като за нашия климат удачният вариант е: стъкло четири сезона – обикновено – нискоемисийно, в тази последователност отвън навътре. В този случай соларният фактор пада под 42%, а коеф. на топлопреминаване достига 0,6 - 0,7 W/m²K

За нашите климатични условия в жилищното строителство са нужни стъкла със соларен фактор около 40% и светлопропускливост на стъклопакета над 60-65%. Подходящият коефициент на топлопреминаване е 1,0–1,1 W/m²K, който вече е приет като стандарт в Западна Европа. За нискоенергийните и пасивни къщи се залагат по-ниски стойности за коеф. на топлопреминаване - от 0,6-0,7W/m²K, като се използват тройни (двукамерни) стъклопакети.

 

 


pic2 pic2 pic2 pic2 pic2


Намерете ни в Google+

Грижа за прозорците

Правилна грижа и поддръжка за запазване стойността на вашите прозорци от REHAU профили Как се извършва редовната поддръжка на профилите REHAU? Замърсяванията от прах или дъжд се отстраняват ...

още...

Знаете ли че...?

Алуминият е по-скъп от PVC. Алуминият е най-популярният избор за двойно остъкляване до средата на 1980-те, когато държи над 60% от пазара. След навлизането на PVC дограмата обаче, пазарният дял на а ...

още...

КАМПАНИЯ ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

За да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия, Международната банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Репуб ...

още...

НЯКОИ ФАКТИ

Кой е измислил прозорците от PVC? За първи път идеята да се замени дървената рамка на прозореца с пластмасова е хрумнала на американците, и в никакъв случай не се е възприемала насериозно. Мислели с ...

още...