Любопитно

Алуминият е по-скъп от PVC.

 

Алуминият е най-популярният избор за двойно остъкляване до средата на 1980-те, когато държи над 60% от пазара. След навлизането на PVC дограмата обаче, пазарният дял на алуминиевата дограма започва да спада. От 2003г. по-малко от 17% от продадената дограма е алуминиева. Има много причини, обясняващи този спад в популярността – както и някои много добри причини да бъде избрана алуминиева дограма вместо PVC или дървена дограма.

Материалът алуминий е пожаро- и земетръсоустойчив. Има и много голяма устойчвост на температурни промени.

Алуминият не се променя с течение на годините. Дори можете да го продадете за около една трета от първоначалната му цена, ако решите да смените дограмата си.

Алуминият е предпочитан материал за вътрешни интериорни врати, тъй като изисква поставянето на много по-евтин обков, от този, който е необходим при врати, изработени от PVC

Алуминият е толкова здрав, че може да служи за изработка на покривни конструкции, окачени фасади, зимни градини и други. Якостта на този материал го прави предпочитан при изграждане на защитни врати и пожарозащитни прегради, както и за други конструкции, при които здравината на материала е от много голямо значение.

PVC профилът е изработен от материал с по-нисък коефициент на топлопроводимост от този на алуминиия. Затова алуминиевият профил задържа по-малко топлина от PVC дограмата. Отново заради ниската си топлопроводимост, PVC профилът спомага за избягване на образуването на конденз.

50% oт топлозагубите на едно жилище се падат на стените, подовете и таваните и 50% на прозорците.

Коефицентът на топлопроводимост се измерва във ват на квадратен метър по келвин [W/(m2K) и се отбелязва с U. Колкото този коефициент е по-нисък, толкова по-малки ще бъдат загубите на топлина през прозореца. Изчислението му за цял прозорец се извършва по определена методика, в която се сумират отделните коефициенти на топлопреминаване на рамката, крилото, стъклото, площта на стъклопакета и профилите, размерът на целия прозорец и др.

Индексът RW [dB] измерва звукоизолацията на стъклопакета:

При стойности 10 dB - звука намалява до 50%,

При стойности 20 dB - звука намалява до 75%,

При стойности 30 dB - звука намалява до 87,5%,

При стойности 40 dB - звука намалява до 94,25%

Стъклопакетът е около 80% от целия прозорец и най-много влияе върху изолационните характеристики на прозореца.

Замяната на сухия въздух с газ, най-често аргон, води до намаляване на коефициента на топлопреминаване с 0,2 – 0,3 W/m²K, т.е. подобряване на топлоизолацията. Добре изработеният стъклопакет задържа газа в продължение на 10 години, тъй като молекулата на аргона е по-малка от молекулата на стъклото и за този срок се «изпарява» от стъклопакета.
Съдържанието на газ трябва да остане над 90%, за да бъде действието му ефективно. Херметизираните със силикон стъклопакети не се пълнят с газ, тъй като аргонът преминава през силикона.

Звукоизолацията се подобрява значително, ако:
- Стъкопакетът е изработен от различни по дебелина стъкла, напр. 4 + 5 мм;
- Използват се по-дебели стъкла, напр. 5 и 6 мм вместо 4 мм;
- Едното стъкло се замени с триплекс (ламинирано стъкло);
- Разстоянието между стъклата е по-голямо;
- Броят на камерите е повече;
- Използват се стъкла, ламинирани със специални звукопоглъщащи смоли , т.нар. шумоизолиращ триплекс

 


pic2 pic2 pic2 pic2 pic2


Намерете ни в Google+

Знаете ли че...?

Алуминият е по-скъп от PVC. Алуминият е най-популярният избор за двойно остъкляване до средата на 1980-те, когато държи над 60% от пазара. След навлизането на PVC дограмата обаче, пазарният дял на а ...

още...